Doe jij in apps of online bepaalde dingen niet meer, of juist wel, vanwege algoritmes? Bram Koster wel, en op Twitter vroeg hij of meer mensen dat hadden.

Voorzichtig met algoritmes

Op Spotify speelt hij niet zomaar bepaalde muziekgenres af om te voorkomen dat z’n Discover Weekly vernacheld wordt. En in Instagram’s Explore tab klikt hij nergens meer uit angst dat hij alleen nog maar meer van hetzelfde te zien krijgt.

Christiaan Lustig gaat iets verder. Hij probeert te voorkomen dat platformen veel data over hem verzamelen door:

  • zijn tijd op sociale platformen te beperken;
  • na gebruik direct uit te loggen; en
  • bewust alternatieven te gebruiken (zoals DuckDuckGo in plaats van Google’s zoekmachine)

Algoritme-beïnvloeding

Zelf probeer ik algoritmes een beetje te sturen door bepaalde data expliciet aan te leveren, en andere data zoveel mogelijk buiten de ecosystemen van de grote tech-bedrijven te houden.
  • Sociale platformen gebruik ik ook beperkt. Daarbij vermijd ik zoveel mogelijk de officiële apps. Op mobiel als laptop log ik ook alleen in met een tweede browser. Zodat tracking pixels me niet zomaar kunnen koppelen aan een account.
  • Waar mogelijk gebruik ik ook alternatieven voor de grote platformen. E-mail heb ik bij een betaalde partij ondergebracht, want wie betaalt is klant. En voor zoeken gebruik ik ook DuckDuckGo in plaats van Spotify.
  • Op Spotify, YouTube en streaming diensten zet ik soms bepaalde muziek en series op zonder ze echt te kijken, als ik vind dat bepaalde genres te weinig in mijn algoritmische suggesties terugkomen. En aangezien ik het idee heb dat ‘likes’ en series toevoegen aan je watchlist belangrijke signalen zijn doe ik dat soms meer als ik algoritmes een zetje in een bepaalde richting wil geven. Bv. meer ‘90s hiphop. Of bij YouTube ook om de algoritmes op het verkeerde been te zetten.
Is dat iets tè? Misschien. :)